kubik Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Użytkuje Epoce od maja. Pojemność robocza to 1,5l.4filce,więc można kombinować,osobiście fajnie się dogaduje przy 2filcach,a stężenie uzależnione od piany.Wcześniej śmigałem z VP NSF,ale jak wiadomo,myje fajnie,ale chyba z kurzu,teraz używam stjarnagloss-a, i fajnie jest przy ok.40-45ml/l .Kupiłem galon więc nie ma co żałować :lol: Ogólnie to nie ma u mnie lekko,bo używam jej też do prania,gdzie roztwór często robię po 60st.C i ogólnie żyje i ma się nie najgorzej ;) Jak kupowałem,gdy Gloria była po 160zł to nie było wątpliwości ,teraz kiedy FM10 śmiga po 120zł,to bym się zastanowił.Aczkolwiek zakupu nie żałuję i śmiało mogę polecić ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masa140 Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Również użytkuje tą pianownicę i jak najbardziej polecam. :-bd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artih155 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Odświeżając temat porównania Glorii i Epoca'i: LILCoZGomgo Ja właśnie zamawiam też Epoca'ę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk77 Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Mając karchera 2.14 jest sens kupować pianownicę PA czy w zupełności starczy epoca?? Raz na dwa tygodnie jeden samochód do opianowania (mondeo kombi). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Nie ma sensu,bo przede wszystkim taki karcher ledwo pociągnie PA. Mam Epoce już ponad rok,w sumie to ją katuje wszystkim co leci,no może poza odsmalaczami,ale poza pianą,apc do prewashu,nielsen do prania 1:10 w temp.70st.C itp itd. hula :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted September 18, 2013 Administrator Report Share Posted September 18, 2013 wojak ma małego Karchera, niech się wypowie czy jest sens. Z tego co napisał na forum, Epoca poszła w zapomnienie ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 P.A. jest fajne,ale domywanie pozostawia wiele do życzenia :-w Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falon Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Ja mam pianownice autobrite, swietny sprzet. Zamiast filcu ma druciany krazek. Wystarczy na koniec przepuscic czysta wode i wsio. Warta tej kasy. Lepszej nie znajdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk77 Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Czyli do takiego małego karchera nie ma sensu inwestować w pianownicę. Z ręcznych co polecacie ? epoca ? gloria ? te dwie chyba równorzędne się wydają tyle że epoca tańsza, chyba że coś innego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falon Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Wydaje mi sie o ile dobrze pamietam ze pianownice z karcherami serii 2 dzialaja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mav Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 P.A. jest fajne,ale domywanie pozostawia wiele do życzenia :-w Ale na domywanie wplyw ma nie tylko pianownica, ale przede wszystkim roztwor jaki do takiej pianownicy wlejemy :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojak10 Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Od niedawna używam i absolutnie nie narzekam. A Karchera mam 1.. coś tam, ten najtańszy :) A jeśli chodzi o domywanie to nie widzę żadnej różnicy w porównaniu do ręcznej, domywa tak samo, to zależy chyba od tego co i ile się wleje? :) A jaka to pianownica to JJ będzie wiedział lepiej, ja się nie znam :P Jak trzeba to mogę nagrać film... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted September 18, 2013 Administrator Report Share Posted September 18, 2013 kubik, brachu, jak Ci hardware myje auta to współczuje 8-} Tak jak mówi Mav, ja też myślałem, że za domywanie odpowiedzialny jest detergent ;) Czyli do takiego małego karchera nie ma sensu inwestować w pianownicę. Patrzysz na to ze złej strony. Jeśli nie przeszkadza Ci dymanie pompką co element i pot na plecach od prób szybkiego pokrycia końca auta póki jeszcze początek nie wysechł to faktycznie, bierz ręczną. Ale jeśli masz możliwość podłączyć myjkę i na spokojnie umyć auto po swojemu, wybór moim zdaniem jest prosty. Ilość piany oraz czas potrzebny do aplikacji w przypadku pianownicy na myjce są nieporównywalnie lepsze niż tym ręcznym psikadełkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk77 Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 hmmm czyli jednak karcher 2.14 spokojnie napędzi pianownicę PA ? jeśli tak to pewnie że wolę to od ręcznej pompki :) Co powiecie na temat tej piany Angelwax Fastfoam ? szukam czegoś co w miarę dobrze domyje ale nie zje wosku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falon Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Nie uzywalem, ale musialo by mnie niezle potrzepac zeby za piane dac 165zl. Jak chodzi ci o jej 1l to doplac do 5l sprawdzonej za 80-90zl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk77 Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Myślałem aby na próbę wziąć 1l tego ale skoro polecasz 5l w okolicach 80 - 90zł to rozumiem że w ciemno mogę brać np ValetPRO pH Neutral Snow Foam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianese Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 JJ gdzieś ostatnio pisał że NSF nie działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falon Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Bo cos co jest ph neutralne nie bedzie dzialac tak jak cos o odczynie alkalicznym. Warto miec dwie. Jedna jak nsf do mycia regularnego i jedna o odczynie alkalicznym do lepszego doczyszczania przed wiekszymi pracami. Jaki odczyn ma angelwax? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk77 Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 no właśnie nic nie jest napisane o ph tego angelwaxa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted September 18, 2013 Administrator Report Share Posted September 18, 2013 Bo cos co jest ph neutralne nie bedzie dzialac tak jak cos o odczynie alkalicznym. pH to nie wszystko kolego :) mk77, ja mam pianę o neutralnym pH, jak jesteś zainteresowany to napisz mi na PW, powiem w jakiej cenie litr - wypróbujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk77 Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 ok,JJ odezwę się jak już zakupię pianownicę, teraz muszę jakąś upolować PA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falon Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Jj, jak mam byc szczery to ja rzadko uzywam piany. Tylko przed korekta do odmoczenia starego brudu. Dalej to strata kasy jak sie ma myjke i sie regularnie auto myje. Detailing to po prostu kolejna strefa w ktorej sie ludziom wmawia ze sie czegos potrzebuje. Ja mam magifoam i zadowolony. A ze rzadko uzywam to moze 3l uzylem do tej pory. Ale w pl bym jej za taka kase nie kupil. To tylko piana. Co do ph i dzialania podchodze sceptycznie jako profesjonalny pracz dywanow i tapicerek. Kazda firma ze srodkami o ph 7 twierdzi ze sa dobre jak i alkaliczne. A w praniu wychodzi. Ph ma ogromne znaczenie w usuwaniu brudu. Ale mam szczera nadzieje ze sie myle. Mk77 jak chcesz to jutro przetestuje szampon megsa z lini detailer jak pianuje. Jakos nigdy nie sprawdzilem. Nie sprawdze sily czyszczenia bo mam czyste auto ale stopien pianowania moge. Mialbys i piane i szampon w jednym produkcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 Przed robotami dodaje 50ml apc do piany i jest moc 8-} Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falon Posted September 18, 2013 Report Share Posted September 18, 2013 I taniej bo dwa produkty o szerszym zastosowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Falon piszesz o Hyper Wash??? na filmiku wyglada obiecujaco tylko cena tez dosc wysoka, okolo 180zl za galon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts